
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   

 
  

 
   

     
   

 
  

   
 

   

 

 

 
    

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-229 

Issued: January 1980 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of 

the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ 
Advertising Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question 1: May an attorney licensed to practice only in the State of Indiana and 
maintains an office in the State of Indiana, have a listing in the Louisville, 
Kentucky yellow pages under the heading, “attorney”, with his Indiana 
office and telephone number below? 

Answer 1: No.  

Question 2: Would Bates v. State Bar of Arizona, (1977), have any effect on the above 
decision? 

Answer 2: No. 

References: ABA Formal Opinion 284, 316; ABA Informal Opinion 487, 573(A); EC 
3-9; DR 2-101(A), 3-101(B); Bates v. State Bar of Arizona, 433 U.S. 350, 
97 S.Ct. 2691 (1977); SCR 3.135  

OPINION 

Question 1 

Formal Opinion 284 of the ABA (August 1951), noted the use of a telephone 
directory for the purpose of facilitating communications between persons using the 
telephone and not for the purpose of permitting lawyers to advertise for legal services. The 
use of a directory by an attorney or a law firm outside the directory area of the office or 
residence of the attorney or firm would tend to be an advertising vehicle, and clearly 
improper (ABA In formal Opinion 487 (November 13, 1961)).     

The listing by the attorney in question in the Louisville phone directory would seem 
to fit under the ruling of the Committee in ABA Informal Opinion 487. To further this, DR 
2-101(A) puts the listing in the category of misleading and deceptive since he is not 
licensed to practice in the State of Kentucky.    

https://7.01-7.50
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 ABA Formal Opinion 316 (January 18, 1967) recognized the fact that the area the 
attorney practices in makes a difference where the area is of metropolitan origin a lot of 
legal problems for clients take in both states, thus permitting a listing such as the one here 
But, the opinion goes one step further when it pointed out that the practice in both states 
would be determined by each as a matter of law.  

Here, the attorney in question cannot practice in Kentucky. His listing is misleading 
even though the geographical area takes in both jurisdictions.     

Looking at EC 3-9 and DR 3-101B), it is clear that the practice of law by an 
attorney in a jurisdiction he is not permitted to by law or by court order, is a violation of 
regulations of the profession in that jurisdiction.     

The only reprieve this attorney might have is where the out-of-town directory 
serviced the area or a portion of the area of Indiana the attorney practiced in. See 
Informal Opinion S73(A) (April 5, 1963). But this is distinguishable since as a matter of 
law the area the listing is registered in is not one the attorney can practice in, and most 
probably the Louisville directory does not extend into Indiana 

Question 2 

Bates v. State Bar of Arizona, 97 S.Ct. 2691 (1977), effectively changes the old 
rules of non-advertising as recognized in the ABA Code of Professional Responsibility in 
DR 2-101, but it would have no effect in Question 2. The ruling in Bates was adopted by 
the Kentucky Supreme Court in January, 1978, and on June 1, 1978, the same Court 
supplemented the ethical standards in Kentucky by adopting SCR 3.135, which prescribe 
the express avenues of advertising for the state.     

However, upon viewing such rules in comparison with the present question, it 
seems as though they are inapplicable. The situation presented seems to be more of a 
concern in the area of the practice of law as a matter of law and not so much that of ethical 
advertising. The attorney here is not licensed to practice in Kentucky, and his listing is 
misleading to the public by indicating that he is. Code sections DR 2-101(A) and DR 
3-101(B) seem to take care of that.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


